Receptek
Elkészítése roppant egyszerű: Jó étvágyat hozzá!
A nyersratylit feltályórát posvásztjuk, míg csurmóst nem enged. Szépen höllyén kipicskázzuk, a nyesedékből pedig apró csujmákat gyúrunk, ezek kerülnek a koshadatba. Közben a pocadékot megpeccsentjük, a ratylit pedig hagyjuk sottyadni. Trücskölni csak akkor kezdjük, ha már jó vatyalós. A pesét lesolyvasztjuk, aztán már csak töttyentgetjük, mert hamar odakaphat… ahova nem szeretnénk.
Pásztortáska
Hozzávalók:
- 1-2 adag bátorság
-
kb.: 400 Ft
-
3-4 dl pálinka
-
miegymás
Elkészítése:
Ha már otthon végképp nincs mit enni, kérjünk kölcsön valakitől úgy 400
forintot, menjünk be a legelső italdiszkont áruházba, és vegyünk 3-4 dl
pálinkát. Ha kész, akkor menjünk ki a pusztába, és kerítsünk egy olyan helyet,
ahol pásztorok vannak. Lopakodjunk hozzájuk közelebb és színleljünk
barátságkötést. Ennek jeléül talán meg is bonthatjuk az első kisüveges pálinkát,
majd ha elfogyott, akkor a másikat. Miután a folyós ügyekkel végeztünk, akkor
merítsünk 1-2 adag bátorságot és kutasuk ki a pásztorok táskáját. Érdemes korán
reggel menni, mert akkor még ott lapul a tarisznyában a reggeli is.
Ha lehet, névjegykártyát ne cseréljünk az ismerkedéskor, mert a későbbiek során
ez nem vezethet jóra! Ha van pofájuk és maradt még pálinkájuk, akkor
látogassanak meg további néhány pásztorkunyhót.
Jó étvágyat hozzá!
Lángolt kolbász tűzoltó módra
Hozzávalók:
- 1 kg kolbász
- 1 dl benzin (lehetőleg 98-as)
- 1 szál gyufa
- 1 poroltó
- 1 db tűzoltó
Elkészítése:
A kolbászt tegyük olyan biztonságos helyre, ahol nem kap majd tőle semmi lángra
Ha ez megvan, akkor öntsük le óvatosan úgy benzinnel, hogy lehetőleg bennünket
ne érjen, majd riasszuk a tűzoltókat. Amikor már közelről hallatszik a sziréna
hangja, akkor egy határozott mozdulattal gyújtsuk meg az eleséget, és nézzük
élvezettel, amint serceg az égő paprikás zsír. Csak akkor hagyjuk, hogy a
tűzoltók hozzábabráljanak, amikor már úgy gondoljuk, hogy kellően meg van sülve.
Azt előre bocsátjuk, hogy igen költséges étel, mert manapság egy tűzoltósági
kivonulás nem filléres játék.
Jó étvágyat!
Lángolt kolbász parasztosan
Hozzávalók:
- 1 kg kolbász
- 1 disznóperzselő kézi készülék
- 1 szál gyufa (vagy kettő)
- 1 paraszt
Elkészítése:
A nyers kolbászt egy vaskampó segítségével felakasztjuk valami olyan helyre,
hogy ne kapjon lángot semmi. Ezt követően egy, esetleg ha bambák vagyunk kettő
szál gyufával meggyújtjuk a disznóperzselő kézi készülék azon végét, ahol a gáz
égés céljából kitávozik, majd ha eléri a kellő lángnyelv nagyságát, akkor
óvatosan meg-megcsapatjuk vele a kolbászt. A műveletet csak akkor szabad
megkezdeni, ha már ott van mellettünk egy paraszt. Onnan lehet megtudni, hogy
mikor van kész a kolbász, hogy a parasztnak rendesen csorog a nyála. Ekkor a
lángot eloltjuk, és a kissé meleg kolbászt felajánljuk emígyen: Nesze, paraszt!
Jó étvágyat!
Sertés
pörkölt Kulcsárné módra
Hozzávalók:
- 54-55 dkg sertéscomb vagy lapocka, vagy bármi, csak
sertésből legyen
- 1 fej nagyobb, vagy 2 közepes, vagy 3 kisebb vöröshagyma
- valamennyi olaj vagy zsír, de ne legyen túl sok
- 3-4 dkg őrölt pirospaprika, vagy piros arany
- két jó csipet bors
- só vagy 1 evőkanálnyi
- miegymás
Elkészítése:
Kulcsárné úgy szokta, hogy a hagymát megpróbálja eleinte apróra
vagdosni, majd miután bekötözte vérző kezét, már csak nagyobbakra sikerül neki a
művelet. Persze mindenek előtt Kulcsárné egy formás kis kaszrojban odarakja a
zsiradékot hevíteni. Ha az már füstöl, akkor Kulcsárné kiönti (mert a férje
utálja az odaégett olajat vagy zsírt), majd kezdi elölről a műveletet. Amikor
harmadjára, negyedjére sikerül neki elkapni a kellő hőfokot, akkor belerakja a
hagymát, majd aranyszínűre pirítja. Ha kész, akkor szokta mindig Kulcsárné
belerakni a különféle fűszereket. Vigyázat! Nehogy úgy járjanak, mint általában
Kulcsárné, hogy a piros arany helyett a férje által rossz helyre visszarakott
Technokol Rapidot nyomják bele, mert ebben az esetben is lehet újrakezdeni az
egészet - bár ilyenkor már nemigen van kedve Kulcsárnénak újrakezdeni. De ha
mégis: a fűszeres zsiradékba tegye bele a húst és öntsön alá kellő mennyiségű
vizet, majd átmehet a szomszédba beszélgetni, mint ahogy ezt Kulcsárné szokta.
Ha délután háromkor eszébe jut, hogy a pörkölt még mindig a gázon van, akkor
siessen haza, nehogy a lakás lángra kapjon. Ebben az esetben már csak annyit
tehet, mint Kulcsárné: az odaégett húst kikaparja a kutyának, káromkodik egy
nagyot és megbeszéli magában, hogy ma is fogyókúrás napot tart!
Jó étvágyat kívánunk mindenkinek!
Meg Kulcsárné is!
Tyúkházi Újhúsleves Újasszony Módra
Hozzávalók:
- 1 db szárnyas (betét)
- 1 db új tyúk, vagy régi csirke
- 1 db mocskos nagy fazék
- 5-12 leveskocka (csak tyúkházi újhúsleves kocka jó)
- 2 emberes sárgarépa
- 2 asszonyos petrezselyem
- fűszerek kis- és nagytételben ízlés szerint
- hagyma, miegymás, egyebek stb.
Elkészítése:
A mocskos nagy fazékba tegyünk vizet, majd addig melegítsük, amíg az meg nem
süti az ujjunkat. Ekkor a lábánál fogva helyezzük bele 4-22 másodpercig a
tyúkot, majd fordítsuk meg, hogy ne szálljon a vér a fejébe. Ha nagyon
rugdalózna, a bátrabbak elvághatják a művelet előtt a torkát. Mármint a tyúknak.
Ha nem akar a toll lejönni rendesen, akkor sincs baj, mert a végén úgyis le kell
szűrni a levest. Azért a koppóvizet öntsük ki, és a fazekunkba tiszta vízbe
rakjuk bele a tyúkot úgy, ahogy. Nem kell felbontani, mert úgy hamar szétfő, ha
minden igaz. A zöldséget folyamatosan tegyük a vízbe. Ha a főzés előtt a tyúkot
alaposan megetetjük tengerivel, akkor még a zöldség köretre sem kell, hogy
gondunk legyen. Az ízesítést bízzuk nyugodtan a leveskockákra. Azért arra
vigyázzunk, hogy a leveskockák ne igyák fel az összes levet. Ha kész, akkor a
levet szűrjük le, a húst helyezzük egy nagyobb tálra, és óvatosan tárjuk fel a
hasüreget. A csirkebélben megfőtt tengerit nem is muszáj kinyomkodni, azzal
bíbelődjön az, aki akar. Mi van még? Ja, a szárnyas betét abban az esetben kell
csak, ha a gazdasszonynak időközben baja lenne. Ezt lehetőleg ne főzzük bele a
levesbe, mert utána a használat során lehet, szúrna!
Jó étvágyat kívánunk!
Főtt burgonya lé hajléktalanmódra
Hozzávalók:
- 1-8 db burgonya
- 2-5 l víz
- csipetnyi só
- ízlés szerint fűszerek
- 1-8 db hajléktalan
Elkészítése:
Az általunk megítélt egységnyi burgonyát (nem baj, ha használt is)
dobjuk bele egy kevésbé lyukas fazékba, öntsünk alá egy egységnyi vizet, tegyünk
bele néhány csipetnyi sót, majd tegyük ki a napra. Amikor a víz forrni kezd,
beletehetjük a többi fűszert is. Ha a burgonyát puhának ítéljük meg, akkor
vigyük be a fazekat a konyhába (vigyázzon, nehogy megsüsse a kezét) a megfőtt
burgonyát szedjük ki óvatosan, majd hagyjuk, hogy a víz magától elhűljön. Ha ez
megtörtént, akkor sűrű szűrőn öntsük át. A fent maradt diribdarabokat dobjuk ki,
míg a langyos főtt burgonya levét kortyonként fogyasszuk el - két hét alatt.
Meglátja, hogy ez az ivólé csodákra képes. Ja, még valami: ez alatt a két hét
alatt semmi mást nem szabad fogyasztani, másrészt a megfőtt burgonyát oda kell
adni a hajléktalanoknak.
Kérdésként felmerülhet, hogy mi van akkor, ha a burgonya a napon nem fő meg?
Bizony hallottam már ilyenről, de nem kell kétségbeesni, mert akkor legfeljebb
nyersen kapják meg a burgonyát a hajléktalanok. És mi lesz a levével? Próbálják
ki, hátha fővetlenül is kiváló fogyókúrás ital...
Jó étvágyat, vagyis jó gyomorkorgást!
Halászlé részeg
módra
Hozzávalók:
- 1 db 8-10 literes bogrács
- kb.: 8-10 liter víz
- 1 kg apró hal alap-lének
- 1 kg nagyobb hal, nem alap-lének
- 2 fej emberes hagyma
- 1 db zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 2 kanál zsír
- fűszerek
- 1-2 kg kenyér
- és a legfontosabb: 8-10 liter minőségi bor (Kocsis Irma, Durbincs sógor stb.)
Elkészítése:
A főzéshez előkészített bográcsot öntsük fel hideg vízzel, majd lassú tüzet
rakjunk alá, hogy oda ne kozmáljon. Eközben mi sem tétlenkedjünk, hanem kezdjünk
hozzá a bor lassú, de annál élvezetesebb kóstolgatásához. Vigyázat! Egyszerre
legfeljebb 1-2 litert fogyasszunk, különben egykönnyen a fejünkbe száll. Ha a
víz már forrásban van, akkor vegyünk vissza a lángból, és óvatosan kóstoljuk meg
a maradék borocskát. Ha a víz túlságosan forrna, akkor egyszerűen vegyük le, és
hagyjuk hűlni egy kicsit. Amikorra a bor elfogyott, akkor már úgy sem fogunk
emlékezni, hogy mit akartunk főzni, ezért a langyos vízben nyugodtan
megmoshatják a lábukat, az apróhalat odadobálhatják a kutyának, a kenyeret pedig
kenjék meg zsírral, egyenek hozzá hagymát, paprikát, meg paradicsomot. És mi
legyen a nagyobb hal sorsa? A kocsmában adják el, vagy cseréljék el vegyes
pálinkára.
Jó étvágyat a szabadtéri étkezéshez!
Pirított napraforgó
Hozzávalók:
- 1 kg pirítatlan napraforgó
Elkészítése:
A pirítatlan napraforgót tegyük be egy tepsibe, majd gyenge lángon, alacsony
hőmérsékleten pirítsuk meg. Ha ez kész, akkor kész is a pirított napraforgó.
Igaz, milyen egyszerű volt?
Szárított tökmag
Hozzávalók:
- 1 kg szárítatlan, úgymond nyers tökmag
Elkészítése:
A szárítatlan, úgymond nyers tökmagot vagy tegyük ki a napra, vagy az előző
módszerhez hasonlóan tegyük be egy tepsibe, majd nagyon rövid ideig a sütőbe. Ha
kész, akkor kész is a szárított tökmag.
Pörkölt, sózott
földimogyoró
Hozzávalók:
- 1 kg pörköletlen, sótlan földimogyoró
Elkészítése:
Sajnos ebben nem tudok segíteni, mert még soha az életben nem csináltam ilyet,
de az biztos, hogyha kész, akkor jól meg kell sózni.
Sok sikert, jó nassolást - ha lesz mihez!
Tavaszi bográcsos Trehány módra
Hozzávalók:
- 1 db bogrács, ami tavalyról csak úgy ott lett hagyva
- 3-4 l víz
- 1 dl rozsdamaró
- 1 dl mosogatószer
- 3-4 db súrolószivacs
- miegymás.
Elkészítése:
Valahonnan a pince, padlás, sufni stb. mélyéről keressük elő a megszokott,
szeretett bográcsunkat, de előtte rakjuk meg a tüzet jó nagyra, hogy a megfelelő
pillanatra kész parazsat kapjunk. Ha hosszas keresgélés után megtaláltuk a
bográcsot, kezdjünk el töprengeni, hogy mi a fene maradhatott benne ősszel, ami
így bele tud száradni és büdösödni. Ha a szörnyülködésen túljutottunk, vegyünk
elő vésőt, kalapácsot, és próbáljuk meg eltávolítani a kövületet a
főzőalkalmatosságból. Mivel ez úgysem fog sikerülni, ezért öntsünk bele kb.: 1
dl rozsda- és vízkőmarót, majd amíg leugrunk a kocsmába megnézni, hogy nincs-e
leltár, addig hadd ázzon. Kisidő múlva a műveletet ismételjük meg
mosogatószivaccsal és mosogatószerrel.
Figyelem, fontos! Semmit nem szabad a műveletek során eltávolítani a bográcsból,
mert egyébként nem érjük el a kellő hatást. Ha már egy álló napig tartó
próbálkozás után úgy látjuk, hogy bográcsunk tiszta, akkor a benne lévő trutyit
mélytányérba tesszük és ízlésesen tálaljuk. Akinek ebből is van gusztusa enni,
az dagadjon meg akkorára, mint egy hőlégballon.
Jó étvágyat!
Rakott
nyelv
Hozzávalók:
- 1 db sertés
Elkészítése:
Ez a rakott nyelv nem az, amit a boltokban lehet kapni. Pontosabban ilyet is
lehet a boltokban kapni, csak nem ilyen formában. De elég a rébuszokban történő
beszédből, lássuk a lényeget. Ez a mi receptünk azért fogyókúrás, mert mindjárt
kiderül. A sertésnek egy ujjal sem kell hozzányúlni a nyelvéhez, mert nem az
övéről van szó. Tehát: aki hamar le akar fogyni, annak semmi mást nem kell
tennie, csak minden egyes alkalommal, amikor úgy érzi, hogy már nem bírja ki
kaja nélkül, akkor a nyelvét bele kell rakni a sertés ama részébe, ahol a
táplálék nem be, hanem kifelé távozik. Ha valaki közben mégis meggondolná magát,
hogy mégsem éhes, akkor a műveletet nem kell befejeznie, meg lehet állni
félúton. Ha nincs a közelben sertés, akkor teljesen tökéletes erre a célra egy
kutya, egy macska, vagy akár egy giliszta is, ha megtaláljuk, melyik az eleje és
a vége.
Jó étvágyat!
Kukacos gyümölcsleves
Elkészítése:
Az elkészítési módja ugyanaz, mint a hagyományos gyümölcslevesé, csak a főzés
előtt alaposan össze kell válogatni a kukacos, pondrós szemeket. Ha esetleg a
zöldséges elfelejtkezett volna magáról és teljesen ép, egészséges gyümölcsöt
adott volna, akkor valahonnan feltétlenül be kell szerezni néhány marék kukacot,
amit a tálalás előtt beleszórunk a levesbe. Aki ezek után is elfogyasztja, az
elé szart is tehetünk, azt is elfogyasztja!
Jó étvágyat, pontosabban jó fogyókúrát!
Jó étvágyat hozzá!